Holistik diş hekimliği yani bütüncül diş hekimliği insan vücuduna bir bütün olarak bakar ve diş sağlığının genel vücut sağlığının ayrılmaz bir parçası olduğunu düşünür. Holistik bakış açısına göre ağız ve dişlerdeki bir rahatsızlık diğer organları etkileyebildiği gibi, organlardaki hastalıklarda ağız ve dişlerde birtakım belirti ve hastalıklara neden olur.
Agız ve diş sağlığı açısından karşılaştığımız problemler,herhangi bir nedenle dişlerin kaybı,dişlerin kırılması, diş çürükleri, diş eti hastalıkları ve ne yazık ki kalitesiz diş hekimliğidir. Önceki yıllarda gereksiz diş çekimi çok fazla yapılmaktaydı. Günümüzde gerek hastaların bilİnçlenmesi , gerekse meslektaşlarımızın dişleri kurtarmaya çalışmalarıyla gereksiz diş çekimi azalmıştır.
Kırılma nedeniyle diş kayıplarını önlemek için ,basit gibi gözükse de yemek yerken yavaş ve dikkatli olunmalı, yemekler bilinçli hazırlanmalıdır. Gıdalara karışabilen küçük sert cisimler, taşlar dişlerde kırılmaya neden olabilmektedir.
Diş çürüklerini önlemek için mükemmel bir ağız hijyeni şartdır. Ağız hijyenini sağlamada beslenme çok önemlidir. Beslenmeden tüm tatlı yiyecekler, şekerli ve asitli içecekler, rafine gıdalar çıkartılmalıdır. Küçük yaşlardan itibaren diş fırçalama alışkanlığı kazanılmalı, özellikle diş ipi, arayüz fırçaları ile arayüz temizliğine önem verilmelidir.
Diş ve vücut sağlığı açısından en büyük sorun kalitesiz diş hekimliğidir. Bu konuda hastalar bilinçlenmeli, hekimin kendisine ne tür bir tedavi uygulayacağını ,tedavide hangi malzemeleri kullanacağını sormalıdır. Bu hastanın en doğal hakkıdır. Günümüzde diş hekimliğinde kullanılan malzemelerin çoğu vücutda toksik etki oluşturmaktadır. Özellikle amalgam dolgulardaki civa ,kompozitlerdeki bis-fenol A, kanal tedavilerinde kullanılan kimyasal ilaçlar vücutda olumsuz etkilere neden olabilmektedir.
Hastalıkların bir çığ gibi büyüdüğü günümüzde ,holistik diş hekimliği çok büyük önem kazamaktadır. Zannediyorum ki önümüzdeki yıllarda insana bütünsel bakan bu sistem daha da yaygınlaşacaktır.